fbpx

FESTIVALUL

GENERAȚIA CENTENAR

LA CENTRUL ETNO-CULTURAL ”VATRA”

PAGINĂ PENTRU PARTENERI

,,HAI SĂ DĂM MÂNĂ CU MÂNĂ”,

LA FESTIVALUL INTERNAŢIONAL ,,GENERAŢIA CENTENAR”

Nu suntem săraci de-avere, dar săraci de mângâiere...

Grigore Vieru

Anul 2018 are încărcătură simbolică deosebită pentru toți românii. Acum exact 100 de ani, în 1918, generațiile de atunci au reușit, prin jertfă, curaj și credință, să împlinească cel mai sfânt ideal al neamului – unirea românilor într-o singură țară.

România Mare este un simbol al demnității naționale și un reper pentru toate generațiile care au urmat. A trecut un secol de atunci, iar flacăra aprinsă în inimile românilor continuă să ardă și să țină vie speranța că, într-o zi, vom fi din nou împreună.

Astăzi, avem obligația de a privi, încă o dată în urmă, pentru a retrăi acele clipe mărețe și pentru a restabili liantul creat de marii noștri înaintași. Centrul Etno-Cultural Vatra, din Republica Moldova, este locul în care 40 000 de români de pe întreg arealul românesc se vor aduna împreună, în cadrul Festivalului Internațional ”Generația Centenar”, pentru a cinsti memoria făuritorilor Unirii, dar și pentru a se redescoperi unii pe alții.

Evenimentul se va desfășura în zilele de 15 și 16 septembrie 2018 și va scoate la lumină întregul tezaur istoric și cultural al neamului nostru.

Deși am fost despărțiți de sârma ghimpată de la Prut, am reușit să ne păstram identitatea, portul și vorba. Izvorâte din experiență și înțelepciune de viață, din bucurie sau durere, din năzuințele și dorurile românului, din setea de liniște sau din dragostea pentru frumos, cultura și tradițiile populare transmit valori și creează punți de legătură între generații. Obiceiurile, portul popular și folclorul sunt comori inestimabile, care definesc un popor, făcându-l unic, statornic și nemuritor.

Români din toate regiunile istorice, dar și confrații noștri de alte etnicii, alături de care am conviețuit secole la rând, vor veni la Centrul Etno-Cultural Vatra pentru a arăta tot ce au mai frumos. Avem multe lucruri în comun, dar și particularități specifice, care trebuie menținute, dezvoltate și transmise mai departe.

Scopul

Festivalul Internațional ,,Generația Centenar” este un mijloc de comunicare și solidaritate atât între generații, cât și între localitățile înfrățite din Republica Moldova, România, Ucraina și Serbia, prin promovarea și conservarea valorilor culturale autentice.

Mai mult, are rolul de a provoca și alte comunități de etnici români, inclusiv diaspora, să se implice pentru a stabili noi parteneriate în vederea implementării unor proiecte transfrontaliere, care să contribuie la consolidarea legăturilor și sporirea rolului pe care îl au în cadrul civilizației europene.

Parteneri

Festivalul este susținut de Ambasada României în Republica Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, autoritățile administrației publice locale și centrale din Republica Moldova și România, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), Uniunea Consiliilor Raionale din Moldova (UCRM), Asociația Culturală a Românilor Basarabeni, Fundația ,,Dominanta”, Fundația pentru Educație din Republica Moldova, Uniunea Folcloriștilor din Republica Moldova și Fundația ,,Căpriana”.

Valenţe tematice

Evenimentul conține semnificații profunde focusate pe conștiința și identitatea națională, diversitatea culturală și frumusețea tradițiilor etnofolclorice, culinare și meșteșugărești din zonele etnografice românești, într-o simbioză armonioasă cu aspirațiile de viitor și tendințele actuale ale tinerei generații.

Program

Festivalul cuprinde activități de agrement tematice pentru toate vârstele: spectacole de muzică populară și ușoară, expoziții-târg, ateliere de creație, camping, excursii, competiții sportive (mini-golf, fotbal, trageri cu arcul, ciclism), tiroliană, jocuri interactive și concursuri  îmbinate cu elementele primordiale ale vieții: foc, apă, aer, pământ.

Prima zi

15 Septembrie

Prima zi, sâmbătă, 15 septembrie 2018, este axată pe afirmarea valorilor tinerei generații.

La ora 10:00, festivalul își va deschide porțile, iar spectacolele se vor desfășura concomitent pe trei scene amplasate pe teritoriul complexului, astfel încât toate categoriile de public să fie implicate în program.

Astfel, între 12:00 și 17:00, pe scena 2, va fi organizat un program artistic pentru copii și tineret.

Între 18:00 și 23:00, pe scena 1, va avea loc un concert cu artiști profesioniști (Sasha Lopez, The Motans, Irina Rimes, Andrew Rayel, ,,Alternosfera”,  ,,Guz”, ,,Gândul Mâţei”, ,,Cristofor Aldea Teodorovici & Band” ș.a.).

După orele 22:00, atmosfera va fi încinsă de DJ profesioniști, care vor evolua pe scena 3 și vor fi aprinse focuri de tabără în zona taberei de corturi. În plus, doritorii vor avea la dispoziție telescoape pe un spațiu special amenajat, pentru a admira cerul înstelat.

Ziua a doua

16 Septembrie

Ziua de duminică, 16 septembrie, este dedicată în special admiratorilor de folclor, tradiții și istorie.

La ora 10:00, va avea loc o paradă a portului popular, urmată de un recital al colectivelor artistice din Moldova, Bucovina, Maramureș, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Crișana, Cernăuți, Ismail și Banatul Sârbesc, care va culmina cu Hora Unirii.

În paralel, vor fi deschisă expoziție-târg cu lucrări ale meşterilor populari autentici, cu obiecte de artizanat/meşteşugărit, precum și un muzeu al satului românesc, care va scoate în evidență specificul tuturor regiunilor românești.

Pe cele trei scene vor avea loc spectacole de dansuri populare și muzică etno-folclorică, susținute de colective artistice din Republica Moldova, România, Ucraina și Serbia.

Sărbătoarea va culmina cu un concert de excepție, susținut de artiști consacrați din peisajul folcloric românesc: Tudor Ungureanu şi Ansamblul ,,Ştefan Vodă”, Nicolae Gribincea și Ansamblul ”Plăieșii”, Orchestra de fanfară ,,10 prăjini” dinIaşi,ValyBoghean,Irina Loghin, Fuego, Maria Dragomiroiu, Florin Persic, IonuţDolănescu, Gheorghe Zamfir, Nicolae Furdui Iancu, Aurelian Tamaş, Ciocăneşti, Suceava, ,,Brio Sonores”.

La final, publicul va avea parte de un show impresionant de focuri de artificii.

Unde şi când?

Vă invităm, cu mare drag, frați români, îmbrăcați în straie tradiționale, să ne bucurăm împreună la Festivalul Internaţional ,,Generaţia Centenar”, care va avea loc în perioada 15-16 septembrie 2018, pe teritoriul Compexului Etno-Cultural ,,Vatra”, situat la km 32 pe traseul Chişinău-Ungheni, în prejma rezervaţiei ştiinţifice ,,Codru”.

Pe lângă partea educativ-culturală, Festivalul are și o menire socială: banii care vor fi colectați pe parcursul evenimentului vor fi donați în scopuri caritabile.

Contact

str. București 67, Chișinău, MD-2012   

+373 79 55 11 33

+373 79 77 44 60

generatia.centenar@vatrafest.com

contact@vatrafest.com

www.vatrafest.com

Contribuțiile pot fi transferate la contul bancar:

AO Centrul cultural Vatra: MD30ML000000002251432159, MOLDM2X, or.Chișinău, str. București,
67, c/f 1010620008978.